top of page

Wat is beter onderwijs?

Bijgewerkt op: 5 jan. 2022

Klaas Maenhout schreef op 28 oktober 2021 een artikel over het rapport van de commissie-Brinckman. Op anderhalve krantpagina smeerde hij een hele boterham. 'Terug naar de basis van het onderwijs: goed lesgeven', luidt zijn titel. En in zijn ondertitel schreef hij dat de 58 concrete adviezen slecht één doel hebben, en dat is beter onderwijs. Omdat ik uiteraard graag wil weten wat dat volgens specialisten is 'beter onderwijs' lees ik het artikel.


Wat me opvalt als ik het artikel bekijk is dat er twee tussentitels in het artikel staan. Het eerste is: "Aandacht voor kansarme leerlingen", en het andere: "Binnen de lijntjes". Maenhout zette in zijn artikel ook zeven van de achtenvijftig voorstellen in de spotlights, waarbij hij eentje in het vet schreef: "Creëer het ambt van 'expertleerkracht' om de vlakke loopbaan te doorbreken."


Het rapport is volgens Maenhout geen out of the box-paper. Hij noteerde dat Brinckman volgende gezegd zou hebben: "Het onderwijs heeft vaak de neiging om telkens opnieuw het wiel uit te vinden, terwijl dat na duizenden jaren nog altijd rond is, en niet nu eens zeshoekig, dan weer achthoekig." Doordat het rapport 'binnen de lijntjes' kleurt, heeft het als voordeel dat het haalbaar zal zijn.


Armoede en gelijke onderwijskansen worden gehighlight in het rapport. En kleuters willen ze verplichten al op 3-jarige leeftijd naar school te gaan. Daarnaast meldde Maenhout dat het woord 'lerarenopleidingen' 99 keer voorkomt in het verslag. Een bindende instaptoets die een goede score geeft, zou een absolute voorwaarde moeten zijn om de opleiding te kunnen starten. Safa Göregen, lerarenopleider aan de Erasmushogeschool en lid van de commissie, stoort zich ook duidelijk aan dt-fouten, incorrecte zinsconstructies en het tekort aan cultureel kapitaal van de leerlingen in de opleiding.


In het artikel delen drie leerkrachten hun mening. De reactie van een kleuterleidster trok mijn aandacht, zij is van mening dat er vaak ondoordacht op hypes wordt gesprongen. "Van vandaag op morgen beginnen de scholen bijvoorbeeld met co-teaching. Dat kan heel waardevol zijn, maar het gebeurt vaak onvoorbereid, zonder enige kennis en vooral zonder doel. De andere klassen doen dan maar mee, zonder zich af te vragen of dat de kinderen wel ten goede komt." Ik kan mij hierbij wel iets voorstellen. Niet alle leerkrachten zijn even ijverig, open-minded en hebben een team spirit-gevoel. Scholen waarbij de golflengte tussen de leerkrachten op hetzelfde niveau zit, zullen veel meer vruchten afwerpen bij co-teaching.


Er wordt veel geschreven in het artikel en ik heb er ook mijn meningen over. Zoals iedereen weet is het schoolinstituut een log systeem, zoals vele overheidsbedrijven. Optimalisatie is dan ook heel moeilijk. Het is aan de directie in de school om ervoor te zorgen dat leerkrachten onderling een goed contact hebben en praten mét elkaar. Als leerkrachten 'gelukkig zijn' zal dat enkel ten goede komen van de leerlingen. Presteren is een ding, maar je kan alleen maar iets bijleren als je je goed voelt in de klas.




Artikel uit De Standaard





13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page