Stiefkind’ van Selma Noort gaat over de 15-jarige Virginia, die genoemd werd naar de geboorteplaats van haar biologische moeder Jill. Omdat haar vader haar in een boosheid vergelijkt met Jill, besluit ze een week bij haar te gaan logeren. Wanneer de vakantie aanbreekt, heeft ze spijt dat ze haar moeder gebeld heeft. De reden waarom ze op haar zeven jaar naar haar vader en zijn nieuwe vrouw is verhuisd, is omdat Jill marginaal leeft en niet voor Virginia zorgde. Ze weet dat het huis wellicht smerig zal zijn, maar eens ze daar is, is niet enkel dat het probleem. De nieuwe vriend van Jill blijkt een hooligan te zijn, en zijn zoon Joey heeft een conducteur bijna doodgeslagen voor de ogen van Virginia.
Kind van gescheiden ouders
Het verhaal leest vlot, heeft veel elementen waar je betekenis aan kan geven, maar dat heeft de auteur helaas niet gedaan. Je leest zoveel, maar het wordt niet uitgediept. Het lijken allemaal aanhangsels. De titel van het boek en het begin van het verhaal wijzen op een thematische problematiek: een kind met een stiefmoeder en een biologische moeder. Een puber die bang is dat niemand haar moet, die vragen stelt waarom haar vader Jill niet meer wil zien, en of haar vader misschien wenst dat zij er ook nooit was geweest.
Hooligans
Maar dan kom je terecht in de marginale thuissituatie van Jill, waar een drugverslaafde woont en Jill’s vriend, een hooligan wil intrekken. Noort maakt dan een contrast met de thuissituatie bij Virginia's vader, dat juist huiselijk, gestructureerd en liefdevol is. Het hele verhaal op de trein waar ze de hooligans in eerste instantie ‘ontmoet’ wordt wel duidelijk omschreven, maar geeft weinig inhoud aan het verhaal. Gaat het boek over hoe het is om een stiefkind te zijn? Of gaat het over hooligans?
Ismaïl
Youssra en Virginia zijn vriendinnen en zitten in dezelfde klas. Toevallig ontmoeten ze elkaar op het perron wanneer Virginia met de trein naar Jill gaat. Youssra haar broer, Ismaïl, is er ook bij. Ze zitten alle drie op dezelfde trein, waar ze in aanraking komen met de hooligans die tegen joden zijn. De auteur vond het duidelijk belangrijk dat religie en andere culturen ook aan bod kwam in haar boek. Youssra en Ismaïl hebben, zoals hun namen ook laten verstaan, nog andere roots. En dan was verliefdheid er ook nog natuurlijk: Ismaïl wordt verliefd op Virginia. Het ligt er vingerdik op dat de auteur achter diversiteit een vinkje mocht zetten.
Flauw einde
Uiteindelijk gaat Virigina terug naar haar echte thuis bij haar vader. Ze besluit dat ze nooit meer naar haar moeder wil gaan. Ismaïl belt haar op, maar haar buurjongen pakt af. Omdat Virginia teken doet dat ze niet met hem wil bellen, zegt haar buurjongen dat hij haar vriendje is. Virginia is opgelucht, want ze wil Ismaïl niet.
Genoeg gezegd
Het boek is echt geen aanrader, en dus ook niet om aan leerlingen te presenteren. Er zitten zoveel elementen in die niet direct inhoud geven. Het lijkt alsof het een rijk boek is waarin verschillende thema’s aangehaald worden, maar eigenlijk is het hol. Voor mij was het eerder als een soap bekijken. Wat ik vind van de cover van het boek en zijn 35 hoofdstukken? Ik zal maar zwijgen.
Hozzászólások